"Jedzenie ma znaczenie - czy wiem ile chemii jem"

9 czerwca 2017 roku uczennice klasy 1a kształcące się w zawodzie technik analityk uczestniczyły
w sesji z okazji Dnia Chemii organizowanej w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
w Cieszynie przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego. Częścią tego
spotkania był test wiedzy "Jedzenie ma znaczenie - czy wiem ile chemii jem". W programie wysłuchano
wykładu profesora J Kijeńskiego o wanilinie. Odbyła się także prezentacja z degustacją kuchni molekularnej.
Zaprezentowano plakaty o zdrowej piramidzie żywienia wykonane z wykorzystaniem grafiki
komputerowej. Sesja przeznaczona była dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych z powiatu
cieszyńskiego. Uczennica Wioletta Styczyńska w konkursie wiedzy zajęła IV miejsce, otrzymując
dyplom oraz nagrodę rzeczową. Nasz udział był możliwy dzięki zaproszeniu Gliwickiego Koła
SIiTPChem w osobach Prezesa Jerzego Kropiwnickiego oraz Krystyny Wojarskiej i Elżbiety Jarguz.